Een processor upgrade uitvoeren

Een processor upgrade uitvoeren

Games en programma’s zoals fotobewerkingssoftware, videobewerkingssoftware en 3D ontwerpsoftware zoals CAD en Revit kunnen soms behoorlijk wat kracht vergen van uw systeem waardoor een processor upgrade noodzakelijk kan zijn.

Met een processorupgrade verkrijgt u meer rekenkracht en een grotere rendersnelheid door een grotere processorcache, een ander voordeel kan zijn dat minder overall snelheidsverlies heeft omdat er meer processorcores aanwezig zijn.

Om een processor upgrade uit te kunnen voeren bent u afhankelijk van enkele belangrijke factoren zoals de op uw moederbord aanwezige chipset en processorsocket en de versie van de BIOS software (zie onderstaande foto’s), deze dienen allemaal geschikt te zijn voor de processor.

Om te achterhalen welke chipset en CPU socket er op uw desktop moederbord zit kunt u meestal de website van de moederbordfabrikant raadplegen maar bij laptops kan dat soms wat lastiger zijn. In dat geval zijn er verschillende gratis programma’s die uw systeem scannen en een keurig overzicht tonen van alle aanwezige hardware. Goede programma’s hiervoor zijn o.a. CPU-Z, Speccie en System Information Viewer (SIV).

Verder zijn er enkele websites/fora waar u informatie kunt vinden van mensen die met of zonder succes een processorupgrade uit hebben gevoerd. Een aanrader is cpu-upgrade.com waar veel informatie is te vinden over de compatibiliteit.

Als uw chipset en processorsocket geschikt blijken te zijn voor een processorupgrade en u hiermee wil starten dan is het verstandig om eerst de laatse BIOS software van uw moederbord te installeren alvorens tot de upgrade over te gaan. De laatste BIOS software is te downloaden vanaf de website van de fabrikant van uw systeem, laptop of moederbord.

Soms is het een heel stuk lastiger om de processor te upgraden omdat deze vast zit op het moederbord. In de steeds dunner wordende laptops (Ultrabooks) zitten de meeste componenten zoals de processor tegenwoordig vastgesoldeerd op het moederbord als een zgn. BGA chip (zie onderstaande foto) en een processorupgrade is dan niet eenvoudig uit te voeren, het is wel mogelijk maar dit is specialistenwerk.

Na een upgrade kan het voorkomen dat de koeling in uw systeem actiever is dan voorheen omdat de processor meer warmte genereert, zeker als er om meer kracht wordt gevraagd tijdens het bewerken van bestanden. Het is daarom belangrijk om voldoende koelpasta aan te brengen en, indien nodig, de thermische pads (zie onderstaande foto) te vervangen. Zorgt u er ook voor dat alles netjes stofvrij is gemaakt en dat u dat ook zo houdt, opgehoopt stof zorgt er nl. voor dat de warmte niet goed kan worden afgevoerd en veroorzaakt soms grote problemen waaronder zelfs defecten.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Als uw systeem na een upgrade is opgestart in Windows dan kan het voorkomen dat, in plaats van de nieuwe processor, uw oorspronkelijke processor nog steeds zichtbaar is in de eigenschappen van uw systeem. Dit is op te lossen door het systeem opnieuw op te starten, naar de BIOS instellingen te gaan, deze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en daarna te kiezen voor “instellingen opslaan en afsluiten”.

Een processorupgrade is geen garantie voor een systeem dat ineens een stuk sneller is geworden, vaak is het de combinatie van een processor, voldoende werkgeheugen en een SSD die een systeem een behoorlijke boost kunnen geven.

Tip : Op YouTube is ook vaak handige informatie te vinden over deze materie.